Už máme přístřešek

máme hotový přístřešek

máme hotový přístřešek

V těchto dnech byla dokončena hrubá stavba přístřešku u domku správce.  Pod přístřeškem vznikne posezení pro návštěvníky, na stěně domku bych rád umístil nástěnku, na které si budou moci  návštěvníci vybrat zvířata z útulku, darovaná atd. Připravujeme i povídání o tom, jak hřbitov vznikal, fotky z budování nebo se zde dozvíte informace o tom, co žije v okolním lese.  Zbývá jen natřít trámy a položit lepenku. Během zimy, pokud počasí dovolí, doděláme svod dešťovky do připravených umělohmotných nádrží, aby od jara byla k dispozici voda na zalévání. Teď se ještě řeší zalévání vodou v kanystrech.

každý z hrobů má osobitý vzhled

každý z hrobů má osobitý vzhled

V červenci nám na hřbitov přibylo cca 500 kubíků zeminy – koncem srpna byla rozhrnuta zhruba 1/3. Když byl k dispozici nakladač, pršelo a nebylo možné hromady rozhrnovat. Proto práce postupují pomalu, ale jistě. Teď bude potřeba vybrat kameny, celou plochu srovnat rotavátorem a před zimou ještě osít. Hřbitov už dostává pomalu svou zamýšlenou tvář. Máme tady pohřbených již 8 psů a 1 morče.  Pejsci jsou z Kutné Hory, Kolína, Prahy a jednoho přivezla paní až z Mníšku pod Brdy. Jsou mezi nimi voříšci, jezevčík, doga, ovčák nebo bernský salašnický.

Hrob Kazana a vedle Bena

Hrob Kazana a vedle Bena

Každý se snaží svému mazlíčkovi hrob vyzdobit  podle svého, za některé hrobečky by se nemuseli stydět ani lidé na hřbitově lidském. Když jsem připravoval celý hřbitov, přemýšlel jsem o tom, zda budou chtít lidé dávat na hroby křížky, znaky křesťanství.  Aby třeba někteří věřící neprotestovali. Překvapilo mě, že ani jeden  majitelů zatím takto náhrobek „neozdobil“. Snaží se svým mazlíčkům jejich poslední místo odpočinku vyzdobit spíše ve stylu přírodním – květiny, konifery a hlavně kameny (i velké – snad připomínka toho, že je jejich psík rád značkoval 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je . Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.