Hřbitov po dvou měsících provozu

první hrobečky

první hrobečky

Během května a června jsme na hřbitově díky špatnému počasí (celý květen propršel) a práci na naučné stezce kolem Kutné Hory moc práce neudělali. Hlína se navážet nedala (pak už zase nebyla) a herbicidní prostředky na plevel v dešti taky nefungovaly. Co ale  rychle vzešlo, to byla nově zasetá tráva. Taky nám na hřbitov přibylo pár nových hrobečků. Na fotografii má už Jack, první pohřbený pejsek z Prahy, dva kamarády z Kutné Hory. Jezevčíka a voříška. Vpředu je čerstvý hrob německého ovčáka Kazana. Vlevo pak připravený malý hrobeček pro morče z Prahy.

čerstvě posekáno kolem pergoly

čerstvě posekáno kolem pergoly

V první polovině července bychom chtěli dodělat přístřešek u domku, pod něj přidělat návštěvní řád, nástěnky atd.  a vybudovat posezení kryté před deštěm. Pergola (na snímku), spletená z klacků, už stojí uprostřed trávníků (porovnat můžete starší snímky ve fortogalerii) a je u ní vysazena vistárie. Z vybraných kamenů byly na vhodných místech postaveny úlky pro čmeláky, kterých je na pozemku obrovské množství. Do díry v zemi byl umístěn velký PVC květináč dnem vzhůru,

podzemní část úlku pro čmeláky

podzemní část úlku pro čmeláky

na něj duté cihly a kameny, ze kterých byla vytvořena malá skalka. Tu používají k vyhřívání i všudy přítomné ještěrky. Práce je na hřbitově ještě dost, ale myslíme si, že už vypadá “ k světu“. Každopádně je to místo klidné, plné ptačího zpěvu a bzučení hmyzu. Občas přelítne nad hřbitovem datel, křičící sojka a několikrát se sem (nevím kudy) dostala i srna. Proto bychom chtěli po hrubých úpravách zbytku pozemku vybudovat ještě zásyp pro hrabavou zvěř, nějaká krmítka a z prospektů ČSOP okopírovat úly pro samotářské včely. Aby nebyl hřbitov jen místem smutku z minulosti, ale aby kypěl i životem přítomnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je . Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.