Ptačí budky na zvířecím hřbitově

Před 3 týdny, když bylo ještě chladné počasí, jsme se rozhodli s Tomem na zvířecím hřbitově vyvěsit budky pro zdejší ptačí osazenstvo. Celou zimu jsme krmili množství sýkorek, brhlíků, zvonků, dlasků i strakapoudů, kteří si už za pár let zvykli na hřbitov létat nejen na slunečnici, ale i na lůj a další pamlsky. Budky už byly připravené minulou zimu, ale nějak nebyl čas a lidi 🙂 I tentokrát jsme asi zameškali, ale třeba sýkorky nebo jiní ptáčci budky ještě obsadí. Na dvoják veliké osiky, která roste uprostřed hřbitova jsme upevnili polobudku, určenou pro dravce. Ty se mají dávat co nejvýš.Uvidíme, zda jí najde nějaká sova, poštolka nebo jiný větší pták.
Ale šest nových budek je rozvěšených, opravené jsou i ty starší, do kterých si strakapoudi „upravili“ vletové otvory (necháme je třeba pro veverky, plchy nebo jiné potvůrky) a jaro na hřbitově může naplno vypuknout. Štěbetání ptáků, bzučení čmeláků a poletování motýlů na ponechaných kvetoucích bylinách tohle jinak celkem smutné místo vždycky rozveselí….

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Martin Stary. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.