Rozhovor s Tomášem Klailem o pohřbívání koní

Fungujete již dlouhou dobu… Máte vůbec ještě volná místa pro pohřbívání koní?

Fungujeme od roku 2010 a prvního koně jsme pohřbili v dubnu 2012. V současné době je na našem hřbitově uloženo 21 koní, z toho 3 poníci. Místo pro další je zatím dostačující, předpokládám pro cca dalších 20–30 koní.

Jaký je zájem o pohřbívání tak velkých zvířat, jakými koně jsou?

Zájem ze strany chovatelů o tuto službu myslím je, neboť mnoho z nich si nedokáže představit situaci, že by svého kamaráda, s kterým strávil třeba i třicet let společného života, nechal odvézt do kafilérie k ostatním uhynulým zvířatům a dopustil tak jeho zpracování na cokoli.

Jak probíhá uložení koní?

Samotné pohřbení na pronajaté místo si může zajistit chovatel sám svépomocí, ale většinou mu po dohodě domluvíme v předstihu některého z místních bagristů. Cena je pak smluvní mezi nimi. Nám platí chovatel hotově při podpisu podnájemní smlouvy pouze za místo, neboť nedisponujeme vlastní technikou a ručně se taková práce dělat dost dobře nedá.

Na kolik let si musí majitel koně předplatit pronájem hrobu minimálně (ze zákona se kůň pohřbívá min. na 10 let)? Upřesníte konkrétní cenu za tuto dobu pronájmu, prosím?

Pronájem hrobového místa je při pohřbení jakéhokoli zvířátka uzavřen vždy na 5 let, stojí 5 000 Kč, ale manipulace s ostatky koně je samozřejmě možná až po deseti letech. Po jejím uplynutí je samozřejmě možné prodloužení pronájmu na dalších 5 let za stejnou částku, či na 10 let za 8 000 Kč. Důchodci nad 70 let a invalidní občané u nás mají slevu 25 %. Ceník najdete zde.


>> Rozhovor vznikl a byl publikován v rámci zajímavého článku na serveru EquiChannel.cz který se velmi detailně zabývá pohřbíváním koní

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.