Rok provozu je za námi

úlky pro samotářské včelky

úlky pro samotářské včelky

Náš zvířecí hřbitov má za sebou již rok fungování. Během této doby se na hřbitově vybudovala hlavní štěrková cesta a bylo rozvezeno přes 300 m3 zeminy. Ta byla postupně rozvrstvena, rozhrnuta a několikrát byly vysbírány větší i menší kameny. Těch jsme už vyvezli přes 70 koleček. K buňce (domku správce) byl přistavěn přístřešek, zastřešena byla i buňka samotná. Od podzimu přibylo i plno hrobečků.

Hroby z minulé zimy

Hroby z minulé zimy

Obávali jsme se zimy, přesněji kopání ve zmrzlé hlíně, a tak jsme před začátkem zimy i v jejím průběhu (při oblevách) předkopávali vždy pár větších a menších hrobů. Ukázalo se to jako dobrý nápad, protože jsme byli asi jediným hřbitovem který přes zimu mazlíčky pohřbíval. I teď, v létě, je výhoda několika připravených hrobů pro velká zvířata znát. Můžeme reagovat na prosbu o pohřeb velkého zvířete i v teplém počasí téměř hned a chovatelé tak mohou svého mazlíčka pohřbít okamžitě po příjezdu na hřbitov. Jámy však mají jednu nevýhodu – museli jsme je zabezpečit proti všudypřítomným ježkům, kteří občas do jámy spadli 🙂 Dnes je zde pohřbeno 37 zvířat, převážně psů. Jsou tu voříšci i výstavní šampioni. Najít zde ale můžete i hrobečky několika koček, morčat a dalších drobných domácích mazlíčků. Z těch neobvyklejších zvířat je zde pohřben psoun prériový a daman syrský. Podle jeho chovatele se jednalo snad o jediného doma chovaného

štěrkovou cestu zarůstá rychle plevel

štěrkovou cestu zarůstá rychle plevel

damana v ČR, který se dožil krásných 23 let. Hroby svých mazlíčků si majitelé zdobí různými způsoby, ale všechny spojuje jedno – láska mezi lidmi a zvířaty. Z přiložených fotografií můžete vidět, že každý hrob je originálem a každý z chovatelů se ho snaží vyzdobit a pojmout po svém. My jsme na hřbitově v rámci časových možností chtěli vyrobit i něco zajímavého – pod přístřeškem je malý úl pro samotářské včelky a vosičky. Na jaře jsme vysadili do urovnané plochy darovaný asi 2 m smrk. Kvůli menšímu odparu jsme ho nechali svázaný a během několika dnů si v něm našel místo kos pro svoje hnízdo. Během prázdnin bychom chtěli dokončit konečně nádrže na dešťovou vodu a připravit plochu na osetí.

plocha připravená k dorovnání a osetí

plocha připravená k dorovnání a osetí

Ta byla již několikrát urovnávána, vysbírány kameny a vždy se z ní po dešti vykulí množství dalších kamenů. Koncem srpna bychom chtěli zbývající plochy osít travou a do budoucna uvažujeme část plochy hřbitova spásat párem koz. Zatím je využita asi 1/20 plochy a zbytek bude travnatá louka.
Za rok naší činnosti se ozvalo mnoho lidí, kteří chtějí ode mě radu a pomoc ohledně budování podobného zařízení. Ozvalo se i pár „závistivců“ a rejpalů, kteří si myslí, že na těchto službách zbohatnou. Snažil jsem se a snažím všem poradit a vysvětlit, co je k vybudování hřbitova potřeba a i to, že každý pozemek či pojetí hřbitova je tak specifické svým umístěním, nároky či možnostmi, že legislativní požadavky jsou opravdu jen rámcové. Splnit však některá kriteria musíte.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je . Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.