Odpad mnohdy nemusí být odpadem, pokud víme kam s ním.

 Vážení  návštěvníci zvířecího hřbitova.  Již jsme v minulosti  upozorňovali  na tento problém,  ale  díky jeho častému opakování, se musíme opakovat i mi.

Každé roční období přináší na našem zvířecím  hřbitově co se týče údržby, jiné práce. Zatím co s podzimním časem přestává být třeba sekání trávníků,  bývá o to více práce s úklidem spadaného listí.  Z trávníků ho neuklízíme  nikdy dokonale. Jednak to není  technicky možné díky větru a těsnému sousedství lesa, ale je i vhodné ponechat něco málo k ochraně trávy před „holomrazy“ a na její pohnojení. Cestičky se snažíme naopak v rámci možností vyhrabat co nejlépe,  štěrk na nich by se pak zanášel kompostem. 

O hrobová místa se má starat každý nájemce sám, ale mnohdy tomu tak nebývá, a to i po několik let. Hrubé odstranění listí nebo plevele v letních měsících na takových hrobech sice občas provedeme, ale díky výzdobě hrobů, která je opravdu různorodá a hrozbě její poškození, toto nelze dělat pravidelně a to ne jen z kapacitních důvodů. Díky hrobům, o něž se nikdo nestará, pak mnohdy nepůsobí celý hřbitov reprezentativně. S tím ale mnoho nenaděláme.      

Naproti tomu, jsou ale  tací pečovatelé, kteří při uklízení hrobů vše  odstraněné nacpou do popelnice!  Řečeno slovy klasika: „Je to marný, je to marný, je to marný“.

Naší snahou je, vše uklizené  správně vytřídit  a do popelnice vyhazovat pouze minimum.    Za tímto účelem jsme na hřbitov již v minulosti umístili  nádoby na příslušný tříděný odpad, vše označili a popsali. Přesto stále bojujeme s nešvarem, kdy je popelnice určená na plasty a  především ta na zbytkový komunál,   plná listí, plevele, květin včetně zeminy a to mnohdy i s květináči,  atd..        Takové počínání nás mrzí a přidělává práci, protože vše takto odhozené musíme ručně vytřídit. Popelnice  opravdu neslouží na biologický odpad!   Na něj u nás ani žádnou nádobu nepotřebujeme,  protože vše rostlinného původu a to i včetně zeminy, má přijít přímo na jeden ze dvou kompostů. Do samostatných nádob pak sklo, papír a plasty. Ještě zavedeme nádobu na kovy a bude skladba na hřbitovní odpad snad kompletní.      Věříme, že se návštěvníci sen tam zamyslí a když nebudou vědět kam s kterým odpadem, přečtou si  nápisy u jednotlivých nádob.   Třídění je nezbytné.  

Naštěstí se občas stane, že i v takovém rozčarování  najdeme pohled, který nás potěší, jako například jarní květena, která nebývá na podzim  až tak obvyklá (foto je z konce loňského listopadu).

Ještě pro pořádek  připomínáme,  že od prvního listopadu  došlo k drobné úpravě ceníku, a to sice ke slevě 25% pro důchodce nad 70 let a důchodce invalidní, při prodlužování pronájmu hrobu. Cenové zvýhodnění při prodloužení pronájmu na deset let zavedené v první půli loňského roku, zůstává nadále v platnosti.  Ceník

Děkujeme, že využíváte možnosti důstojného pohřbení vašeho zvířecího kamaráda, určitě si to zaslouží.  

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality a jeho autorem je Jan Moravčík. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.